Prevolanie petičného výboru

24.03.2003 Celý región

...za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove\r\nk predstaviteľom Slovenskej republiky a širokej verejnosti...
...za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove
k predstaviteľom Slovenskej republiky a širokej verejnosti.

Petičný výbor za zachovanie HR NEV SRo v Prešove konštatuje, že rokovania ústredného riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka dňa 13.3.2003 v Prešove potvrdili, že národnostné organizácie, cirkevné inštitúcie, samosprávne a štátne organy Prešovského kraja naďalej nesúhlasia s presťahovaním HR NEV SRo z Prešova do Košíc. Vyplýva to z vyhlásení, ktoré vydali tieto organizácie a inštitúcie po skončení rokovaní. V tejto súvislosti je zarážajúce na základe čoho J. Rezník v interview pre prešovské vysielanie SRo uviedol, že si získal takmer 100 % dôveru predstaviteľov týchto organizácií a inštitúcií.

Petičný výbor ďalej konštatuje, že sa potvrdila skutočnosť, na ktorú od samého začiatku upozorňoval, t.j. že ústredný riaditeľ SRo operuje nepodloženými finančnými čiastkami potrebnými na sanáciu a prevádzku budovy SRo v Prešove a vedome zavádza v snahe nakloniť verejnú mienku v prospech svojho rozhodnutia. Ukázalo sa, že z proklamovanej čiastky 22 miliónov potrebných na sanáciu ” havarijného stavu” v skutočnosti je potrebných menej ako 1,5 mil. korún a zvyšok sumy 22 mil. tvoria diskutabilné náklady (doteraz ich nikto nespomínal a ich opodstatnenosť je minimálne sporná) - napr. na výmenu okien a zasklených stien, priečky, odstránenie akustických mostov, dobudovanie dodatočných informačných technológii a pod. Väčšina z proklamovaných 22 mil. nie je nutná. Na dôvažok, technická úroveň prešovského štúdia (t.j. záznamovej techniky a digitálneho strihu) po inovácii v minulých rokoch plne vyhovuje potrebám HR NEV.
Rokovania s ústredným riaditeľom SRo Jaroslavom Rezníkom dňa 13.3.2003, ukázali, že J. Rezník nedoceňuje ďalekosiahly spoločensky dosah svojho rozhodnutia. Obyvateľstvo rusínskej a ukrajinskej národnosti je dlhodobo vystavené a podlieha tlaku prirodzenej asimilácie, o čom svedčí porovnanie údajov o ich početnosti z povoj-nového obdobia a posledného sčítania obyvateľstva v roku 2001.
Dôležitosť prešovskej HR NEV vystupuje do popredia najmä v súčasnosti, keď plní významnú sebauvedomovaciu funkciu а nahradzuje aj úlohy iných národnostných inštitúcií, ktoré zanikli v dôsledku vývoja posledných rokov, resp. ich pôsobnosť bola do veľkej miery obmedzená. Ako je známe, ekonomická situácia v regióne neumožňuje dostatočnú dostupnosť tlačených národnostných médií. Vysielanie prešovskej redakcie SRo sa tak vďaka svojej dostupnosti stalo jedným z posledných symbolov identity a prostriedkom sebaidentifikácie, ktoré významne vplýva na zachovanie národnostnej i náboženskej identity a kultúry.
Sídlom redakcie národnostného vysielania sa pred 55 rokmi stalo mesto Prešov - prirodzené historické centrum etnika, ktoré už v 19. storočí bolo jedným zo symbolov jeho identity. Od prvopočiatkov sebaidentifikácie etnika Prešov bol a dodnes je centrom vzdelanosti, kultúry a duchovnosti etnika. I v súčasnosti je sídlom školských, kultúrnych a náboženských inštitúcii a tiež sídlom samo-správnych organov regiónu, v ktorom žije drvivá väčšina občanov rusínskej a ukrajinskej národnosti. Pôsobili v ňom mnohí význační predstavitelia národného obrodenia. Tohto roku si pripomíname 200. výročie narodenia národného buditeľa Alexandra Duchnoviča, ktorého činnosť je významne spätá práve s mestom Prešov.
Aj z týchto dôvodov rozhodnutie o presťahovaní HR NEV z Prešova do Košíc vnímame ako nepremyslené. Jeho uskutočnenie by narušilo prirodzené a tradičné väzby medzi spolutvorcami vysielania - príslušníkmi etnika, školskými, kultúrnymi, náboženskými inštitúciami a rozhlasovou redakciou. V konečnom dôsledku by prispelo k strate ďalších symbolov identity a prehĺbeniu asimilačných procesov, čo veríme, nie je v záujme Slovenskej republiky na prahu zjednocujúcej sa Európy.
Slovenská republika je štát, v ktorom žijú spolu so štátotvorným slovenským národom ďalšie národne a etnické minority. Štát musí dbať, aby nedochádzalo k asimilácii týchto minorít aj prostredníctvom takýchto necitlivých postupov, akým je rozhodnutie o presťahovaní HR NEV z Prešova do Košíc. Argumentovanie nepodloženými údajmi a snaha znížiť náklady na HR NEV v Prešove, ktoré tvoria len 1,5 % z celkových nákladov SRo nemôže byť dostatočným dôvodom na spoločenské odobrenie takýchto krokov. HR NEV v Prešove pritom zabezpečuje vysielanie pre českú, nemeckú, poľskú, rómsku, rusínsku a ukrajinskú národnostnú menšinu.
Na dôvažok, zvýšiť efektívnosť a znížiť náklady na vysielanie HR NEV je možné zvýšením vysielacieho času, racionalizáciou využívania budovy a tiež racionalizáciou činností HR NEV bez nutnosti sťahovania do Košíc, čo si však vyžaduje vyššiu mieru jej ekonomickej samostatnosti.
Na základe uvedených skutočností ako aj všeobecného nesúhlasu (nielen príslušníkov menšín) s presťahovaním redakcie, petičný výbor vyzýva prezidenta Slovenskej republiky, poslancov NR SR, premiéra, členov vlády, Rozhlasovú radu SR a širokú verejnosť, aby zabránili realizácii rozhodnutia ústredného riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka o presťahovaní HR NEV SRo z Prešova do Košíc. Zároveň žiada štátne orgány SR o iniciovanie legislatívnych krokov, ktoré by viedli k vyčleneniu finančných prostriedkov v štátnom rozpočte na národnostné vysielanie v rozhlase a televízii tak, aby neboli závislé od svojvoľných rozhodnutí vedení týchto verejnoprávnych inštitúcií.

V Prešove 15. marca 2003

Petičný výbor za zachovanie HR NEV SRo v Prešove

PhDr. Milan Sidor, CSc. v.r. - predseda
PhDr. Andrej Kováč, CSc. v.r.
Mgr. Anna Kuzmiaková v.r.
Ing. Ján Lipinský v.r.
Ľudovít Petík v.r.
Ing. Ján Stošek v.r.
Ing. Ján Tilňák v.r.
 

Vyberte región